Lovorjev sladoled z nektarinami in drobljencem
Recept je iz: Marcus Wareing
Izkoristite zelišča z vrta, Marcus Wareing uporabi lovor, timijan in rožmarin v sladici. Osvežilen lovorjev sladoled s timijanovim drobljencem in nektarinami v sladki lepljivi rožmarinovi glazuri.
sestavine
- ZA SLADOLED:
- 480 ml mleka
- 225 ml smetane
- 5 svežih listov lovora
- 3 rumenjake proste reje
- 120 g kristalnega sladkorja
- ščep soli
- ZA DROBLJENEC:
- 100 g gladke moke
- 75 g rjavega kristalnega sladkorja
- 50 g hladnega masla, kocke
- 1 žlička svežega timijana
- ZA NEKTARINE:
- 3 nektarine, polovice
- 2–3 žlice medu
- 1 vejica rožmarina
- ščep soli
- ščep sladkorja
Priprava
- Št. porcij: 4
- 1. Za sladoled v kozico z debelim dnom nalijte mleko in smetano in postavite na nizek ogenj. Natrgajte lovorove liste in jih dodajte. Počasi grejte, da skoraj zavre (ne sme zavreti), vmes večkrat premešajte, da se ne prime dna. Odstranite z ognja. To počnete, da se mleko navzame arom lovora, kot bi kuhali čaj. Pokusite, če je dovolj močno; če lovora ne okusite ali vonjate, dodajte še več listov.
- 2. V ognjevarni posodi stepite rumenjake s sladkorjem in soljo, da vnesete zrak in rumenjaki postanejo svetlejši. Potem dolijte tretjino kreme in ves čas mešajte. Nadaljujte, dokler ne vmešate vse kreme v jajca. Dobro premešajte, da se sladkor raztopi.
- 3. Mešanico nalijte nazaj v kozico in spet postavite na nizek ogenj. Kremo kuhajte in neprestano mešajte z lopatico ali kuhalnico še pet minut, da se zgosti v gladko kremo (ne sme zavreti, ker lahko jajca zakrknejo). Krema je dovolj gosta, če ostane črta, ki jo po kuhalnici narišete s prstom – če se zalije, ni gotova.
- 4. Kremo odstranite z vročine in nalijte v čisto ognjevarno skledo. Pokrijte površino s peki papirjem ali folijo, ki jo pritisnete na kremo, da se površina ne izsuši. Naj se nekaj ur hladi, potem pa jo prestavite v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
- 5. Precedite ohlajeno kremo in odstranite lovor. Nalijte v komoro aparata za sladoled in sledite navodilom proizvajalca, da bo krema gosta, ne pa zamrznjena. Prestavite v posodo s pokrovom in zamrznite za vsaj 3 ure ali do uporabe.
- 6. Vmes pripravite drobljenec in nektarine. Pečico ogrejte na 180 stopinj/160 z ventilacijo. Zmešajte moko, sladkor, maslo in timijan v skledi in s prsti v moko razdrobite maslo, da dobite drobtine. Pekač obložite s peki papirjem in nanj nasujte mešanico. Pecite 10 minut, da se zlato zapeče. Naj se ohladi.
- 7. Nektarine položite na vroč žar ali žar ponev. Ko se vidijo črte, jih odstranite. Prestavite v ponev z medom, rožmarinom, soljo in sladkorjem. Pecite na srednjem ognju še nekaj minut, da med začne karamelizirati in se okusi povežejo.
- 8. Sladoled postrezite z nektarinami in žlico drobljenca.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Curtis Stone
Jagodni sladoled s karameliziranimi mandlji
Recepti Luca Ciano
Sladoled z žafranom, ekstra deviškim oljčnim oljem in karameliziranimi figami z balzamičnim kisom
Recepti Luca Ciano
Affogato s sladkim krompirjem
Recepti Kirsten Tibballs
Kokosove lučke
Recepti Ainsley Harriott
Sladoledna kupa z medenim satjem in karamelno omako
Recepti Luca Ciano
Bananov sladoled s praženimi orehi in limoncellovo kremo
Recepti Marcus Wareing
Začinjen piščanec z divjimi gobami in česnovim kruhom
Recepti Marcus Wareing
Goveja zarebrnica z medom, pivom in zeleno omako
Recepti Marcus Wareing
Raca z začinjenim čatnijem z robidnicami
Recepti Marcus Wareing
Jabolčna pita